Alternativni centar za devojke dodeljuje jednokratne stipendije za devojčice povodom Međunarodnog dana devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT).

Zahvaljujemo se svim devojčicama koje su se prijavile i duboko verujemo da svaka od njih zaslužuje podršku i prepoznatljivost u svetu novih tehnologija. S obzirom na veliki broj kvalitetnih prijava, odlučile smo da umesto 5 stipendija u iznosu od 25,000 rsd, dodelimo 7 stipendija, a u saradnji sa međunarodnom Sajber školom KIBERone, obezbedile smo još 3 stipendije u vidu celomesečne obuke u njihovoj školi!

Dobitnice novčanih stipendija „Super devojčice u IKT-u 2023“ su:

1. Vasilisa Novaković, Beograd
2. Olivera Vucelić, Kragujevac
3. Irena Nikolić, Bor
4. Maša Otašević, Užice
5. Gordana Teofilović, Beograd
6. Milica Krstić, Niš
7. Anđela Vuksanović, Kruševac

Dobitnice celomesečne obuke u školi KIBERone su:

1. Vera Vučićević, Beograd
2. Tea Žirović, Zrenjanin
3. Jovana Mulćan, Neuzina

Takođe, KIBERone škola obezbedila je 30 nagrada u vidu jednodnevne obuke za naše stipendistkinje! 🥳

Zahvaljujemo se komisiji za odabir stipendistkinja za Super devojčice u IKT-u koju su činile: Jelena Jaćimović, ilustratorka; Slađana Savić, asistentkinja na Hemijskom fakultetu u Beogradu; Maša Peruničić, programerka i aktivistkinja Femix-a i Rok kampa za devojčice.

Zahvaljujemo se i svim donatorima/kama i ljudima dobre volje koji su na različite načine podržali ovu inicijativu i doprineli da se podrže i Super devojčice u IKT-u!

O Međunarodnom danu devojčica u IKT-u:

Međunarodni dan devojčica u IKT je ustanovljen na nivou Ujedinjenih nacija i obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu. Prvi put je obeležen 2001. godine u Nemačkoj i od tada je u aktivnostima koje su posvećene ovom danu učestvovalo više miliona devojčica širom sveta. Obeležavanje Međunarodnog dana devojčica u IKT trebalo bi da podstakne i ohrabri devojčice da prilikom odabira budućih profesija ali i hobija ne podležu stereotipima i biraju zanimanja iz sektora informaciono komunikacionih tehnologija. Devojčice se osnažuju da se rukovode sopstvenim talentima i željama uprkos očekivanjima često nepodržavajuće i patrijahalne sredine.